اگر با فردی ازدواج کردهاید که مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی (ADHD) است، ممکن است متوجه شوید که به شیوه های مختلفی بر روابط شما تأثیر میگذارد. با این حال، مهم است که بدانیم این امر دوطرفه است. یعنی رابطه شما هم می تواند بر روی ADHD شریک زندگی شما تأثیر بگذارد.
در مورد برخی از چالش هایی که ممکن است در ازدواج و زندگی با همسر بیش فعال با آنها روبرو شوید، بیشتر بدانید. همچنین، بررسی کنید که چه کاری می توانید برای کمک به شریک زندگی خود و تقویت رابطه خود انجام دهید.
اما پیش از آنکه شروع کنیم از شما دعوت می کنیم برای آشنایی کامل با اختلال بیش فعالی مقاله زیر را بخوانید:
همه چیز درباره اختلال بیش فعالی و نقص توجه / ADHD
ازدواج و زندگی با همسر بیش فعال چه ویژگی هایی دارد؟
صفت ها و ویژگی هایی که با بیش فعالی ADHD مرتبط هستند می توانند الگوهای قابل پیش بینی و ثابتی را در رابطه شما ایجاد کنند. برای افرادی که راه هایی برای مدیریت این الگوها پیدا نکرده اند، ممکن است مشکلاتی پدیدار شوند.
به گفته ملیسا اورلوف، نویسنده کتاب "اثر ADHD بر ازدواج:
درک و بازسازی رابطه خود در شش مرحله"، برخی از ویژگی هایی که ممکن است
در زندگی با همسر بیش فعال ظاهر شوند عبارتند از:
- نق زدن و/یا عصبانیت مزمن
- توزیع نابرابر وظایف خانگی
- یکی از دو طرف نقش همیشه مسئولیت پذیر (نقش "والد") را ایفا می کند در حالی که دیگری به طور مداوم ناسازگار یا غیرمسئولانه است (نقش "کودک").
- در شروع ازدواج شور و شوق زیادی حاکم بود ولی حالا یکی از طرفین اصلاً توجه ای به این موضوع ندارد.
- شما همیشه بحث می کنید، حتی بر سر چیزهای بی اهمیت
- به نظر می رسد یکی از زوجین توافقات قبل از ازدواج را به خوبی به خاطر نمی آورد.
- یکی از زوجین برای انجام کارهایی که با آنها توافق شده است مشکل زیادی دارد.
- فروپاشی رابطه جنسی و صمیمیت عاطفی
در نتیجه چنین الگوهایی، اغلب منجر به احساس تنهایی، ناراحتی و آشفتگی در هر دو طرف می شود و در نتیجه مشاجره های مکرر، عدم ارتباط و تمام کردن رابطه را به در پی دارد.
متأسفانه، اختلال در عملکرد زناشویی می تواند روابط را در معرض خطر جدی قرار دهد.
آمارها حاکی از آن است که میزان طلاق برای زوج هایی که تحت تأثیر بیش فعالی قرار دارند، تقریباً دو برابر زوج هایی است که تحت تأثیر قرار نگرفته اند.
با این حال، برداشتن گامهایی برای درک اینکه چگونه ویژگیهای ADHD میتواند بر ازدواج شما تأثیر بگذارد و جستجوی راهحلها میتواند به بهبود رابطه شما کمک کند.
اثرات ADHD بر ازدواج
ویژگی های ADHD می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و تاثیری که این ویژگی ها بر افراد و روابط می گذارد نیز می تواند متفاوت باشد. برخی از افراد متوجه می شوند که می توانند این ویژگی ها را به طور موثر در برخی از موقعیت ها مانند کار مدیریت کنند، اما پس از آن در مورد روابط بیشتر با مشکل مواجه می شوند.
به گفته اورلوف، فرد مبتلا به ADHD ممکن است احساس کند:
- تحت کنترل داشتن زندگی روزمره زمانی که ADHD دارید کار بسیار بیشتری نسبت به آنچه دیگران تصور می کنند، می برد.
- باید تحت نظر همسری باشند که دائما به تمام مسائل زندگی رسیدگی کند به خصوص اگر فرزندان هم اضافه شوند.
- آنها مدام این پیام را می شنوند که باید "تغییر" کنند یا بهتر عمل کنند و احساس دوست داشتنی نبودن و نامطلوب بودن پیدا می کنند.
- ترس از شکست منجر می شود تا فرد با اختلال نقص توجه- بیش فعالی دائما از تجربه ها و چالش ها جدید فراری باشد.
"افراد مبتلا به ADHD درک می کنند که دنیا برای آنها مانند دیگران کار نمی کند. ذهن آنها اغلب "مشغول"، "پر سر و صدا" یا "به هم ریخته" است و بنابراین آنها جهان را به گونه ای می بینند که اورلوف توضیح می دهد که دیگران اغلب با آنها ارتباط خوبی ندارند.
حتماً بخوانید: آیا ADHD با افزایش سن بدتر میشود؟
زندگی با همسر بیش فعال چه تاثیری بر ما میگذارد؟
همسری که ADHD ندارد نیز اغلب تحت تأثیر این چالشها و پویایی است که در رابطه شکل میگیرد. در موارد خفیف، ممکن است فرد از این که شریک زندگیاش همیشه پریشان یا مشغول چیزهای دیگر است، ناراضی باشد.
در انتهای دیگر این طیف، روابطی قرار دارند که در آن شریک غیر ADHD با همسر خود مانند یک کودک رفتار می کند، مسئولیت ها را بر عهده می گیرد و به آنها اجازه نمی دهد در کاری مشارکت داشته باشند.
تجربه شریک غیر ADHD ممکن است با موارد زیر مشخص شود:
تنهایی:
احساس می کنند از طرف شریک زندگی خود توجهی نمی بیند. یک مطالعه نشان داد که همسران غیر ADHD اغلب از فقدان صمیمیت در رابطه خود احساس نارضایتی می کنند.
عصبانیت:
ممکن است از این که شریک زندگیشان نتواند رفتارشان را کنترل یا تغییر دهد عصبانی شوند. همسر غیر ADHD ممکن است این عصبانیت را آشکارا ابراز کند، یا ممکن است آن را تا زمانی که به نقطه شکست برسند، در گلو فرو ببرد.
استرس:
همسر غیر ADHD ممکن است مسئولیت های طرف مقابل را به حدی بر عهده بگیرد که بیش از توان خود باشد. این موضوع می تواند منجر به استرس، احساس خشم، تلخی و رنجش شود.
خسته، ناامید و غمگین:
با گذشت زمان، حتی صبورترین افراد نیز ممکن است احساس خستگی و فرسودگی کنند. آنها ممکن است احساس کنند که هیچ چیز هرگز تغییر نخواهد کرد و هیچ راهی برای بهبود وضعیت و روابط وجود ندارد.
الگوهای مخربی که ممکن است ظهور کنند
هنگامی که فردی با فردی مبتلا به ADHD ازدواج می کند، ممکن است تمایلی به وجود بیاید که هر دوی آنها تمام مشکلات در رابطه خود را به گردن این شرایط می اندازند. با این حال، هر دو طرف باید نقش خود را در ایجاد ناراحتی زناشویی تشخیص دهند. اورلوف به الگویی اشاره می کند که به عنوان «چرخه علامت-پاسخ-پاسخ» ظاهر می شود.
ویژگی های ADHD باعث ایجاد استرس غیرمنتظره در یک رابطه می شود. این می تواند منجر به سوء تفاهم شود، اما همچنین می تواند منجر به یک الگوی مخرب شود که شامل ویژگی های شرایط، پاسخ به آن ویژگی ها و پاسخ به پاسخ است.
به عنوان مثال، افراد مبتلا به ADHD اغلب افزایش احساس حواس پرتی را تجربه می کنند. این می تواند باعث شود که شریک زندگی آنها احساس نادیده گرفته شدن پیدا کند، به خصوص اگر ADHD فرد تشخیص داده نشده باشد. بدون توضیحی برای این حواس پرتی، شریک غیر ADHD ممکن است این رفتار را به عنوان عدم توجه و نگرانی تعبیر کند. این می تواند منجر به آسیب، مشاجره و رنجش شود و از آنجایی که فرد مبتلا به ADHD منشأ خشم شریک زندگی خود را درک نمی کند، به یک چرخه رو به پایین خودتقویت کننده تبدیل می شود.
تشخیص دقیق بیش فعالی بزرگسالان میتواند به هر دو نفر کمک کند تا درک بهتری از این ویژگیها بر روابطشان داشته باشند. در مثال بالا، شریک غیر ADHD ممکن است بگوید، "اخیراً حواست پرت شده و من احساس تنهایی می کنم. بیا با هم زمان مشترکی رو داشته باشیم."
حتماً بخوانید: تفاوت بیش فعالی و نقص توجه کودکان با بزرگسالان
ویژگی های بیش فعالی ADHD می تواند چرخه پاسخی را ایجاد کند که باعث ایجاد تعارض در یک رابطه می شود. درک بهتر آنچه باعث ایجاد مشکل می شود می تواند از شکل گیری نارضایتی جلوگیری کرده و به راه حل های موثرتری منجر شود.
نکاتی مفید برای زندگی با همسر بیش فعالی
اگر همسر شما مبتلا به بیش فعالی است، مهم این نیست که بیشتر تلاش کنید تا رابطه برقرار شود، بلکه موضوع "تلاش متفاوت" است.
به عنوان مثال، اورلوف خاطرنشان می کند که تلاش بیشتر برای به خاطر سپردن یک وظیفه کاری باعث نمی شود که فرد کمتر حواسش پرت شود یا فراموش کند. راه حل مؤثرتر و واقع بینانه تر این است که زنگ ساعت را روی تلفن همراه خود تنظیم کنید تا کارهای سخت را به شما یادآوری کند. همسر بیش فعال ممکن است همچنان حواسش پرت شود، اما داشتن یک یادآوری میتواند توجه او را در زمانی که باید آن کار انجام شود جلب کند.
اورلوف همچنین پیشنهاد میکند که چندین استراتژی دیگر وجود دارد که میتواند به زوجهایی که یکی از شریکهایشان ADHD دارد کمک کند تا ازدواج خود را تقویت و ترمیم کنند.
تلاشهایش را ببینید و تشویق کنید
به یاد داشته باشید که این یک تلاش دو نفره است. هر دو طرف باید مسئولیت مسائل خود را بپذیرند. شما مسئول تغییر شریک زندگی خود نیستید، اما می توانید از تلاش های او برای مدیریت موثرتر ویژگی های خود حمایت کنید. تشویق و بازخورد مثبت ارائه دهید.
اطلاعاتتان را بالا ببرید
درباره ADHD بزرگسالان بیشتر بدانید. کسب اطلاعات بیشتر در مورد تجربه شریک زندگی به شما کمک می کند همدلی و صبر بیشتری داشته باشید.
برای درمان بیش فعالی اقدام جدی کنید
درمان هایی را برای مدیریت ویژگی های ADHD در نظر بگیرید. داروها، آموزش مهارتها و رواندرمانی میتوانند به مدیریت جنبههای مختلف ADHD بزرگسالان، مانند تکانشگری، بینظمی، و انگیزه ضعیف کمک کنند. شریک زندگیتان را تشویق کنید تا درباره اقداماتی که میتواند برای مدیریت برخی از این ویژگیها انجام دهد، با پزشک خود صحبت کند.
روی بهبود رابطه خود تمرکز کنید
سعی کنید زیاد درگیر این نشوید که چه کسی در رابطه چه کاری انجام می دهد. در عوض، به نحوه ارتباط خود با یکدیگر توجه کنید. قبل از پرداختن به برخی از مسائل تدارکاتی ازدواج خود، ارتباط خود را تقویت کنید.
اورلوف همچنین پیشنهاد می کند: «در نهایت، ازدواج باید شادی باشد.»
به یاد داشته باشید که تا جایی که ممکن است چیزی برای جشن گرفتن یا خندیدن پیدا کنید. زمانی را برای ایجاد شادی اختصاص دهید، نه فقط زمانی را برای اصلاح چیزها. هر دوی شما نیاز به رهایی از تلاش برای تغییر عاداتی دارید که سال ها ایجاد شده است.
سخن پایانی
هنگامی که با فردی مبتلا به بیش فعالی ازدواج می کنید، غیرمعمول نیست که ویژگی های این شرایط باعث ایجاد استرس و تعارض در رابطه شود. اولین قدم، شناخت علائم مشکلات است.
هنگامی که بهتر درک کردید که چگونه ویژگی های ADHD و پاسخ شما به این ویژگی ها می تواند باعث ایجاد تعارض شود، شما و شریک زندگی تان می توانید برای یافتن راه حل با یکدیگر همکاری کنید. یادگیری مدیریت ویژگیهای ADHD، درک بهتر شرایط، و برداشتن گامهایی برای تقویت ارتباط، مکانهای عالی برای شروع هستند.
منبع: verywellmind.com
با تغییرات و نظارت متخصصین سای تیما
مجموعه سای تیما با همکاری دکتر کامبیز کامکاری، دوره آفلاین ارزیابی اختلال نقص توجه، بیش فعالی را تهیه نموده و در دسترس متخصصان حوزه سلامت و بهداشت روان قرار داده است.
دیدگاه خود را بنویسید